Blog - Ze světa LPG

Eco-LOGICKÉ ježdění

lpgAutomobilová doprava zhoršuje kvalitu ovzduší což je obecně známý fakt. Jak tedy můžeme přispět ke zvýšení kvality vzduchu?

Pokud se zaměříme na výfukové plyny, které jsou dnes bedlivě sledovány z hlediska ekologie tak je odpovědí zpřísňování emisních limitů pro automobilovou dopravu. LPG nebo CNG je v porovnáním se spalováním benzínu či nafty šetrnější, hlavně díky nižším emisím spalování, a proto si získalo přívlastek ekologicky čisté palivo.

 

LPG

je současné době nejrozšířenější alternativní palivo, které se nejčastěji používá při spalování v zážehových motorech, které není nutné pro provoz na plyn speciálně upravovat. Nespornou výhodou LPG je nejen cenová dostupnost, ale hlavně čistší provoz. Jeho emise oxidu dusíku a oxidu uhličitého jsou oproti benzínu o 20% nižší. Podíl nespálených uhlovodíků ve výfukových plynech je zhruba poloviční, emise oxidu uhelnatého a prašných částic jsou u LPG nulové. Výhodou vozů přestavovaných na LPG je možnost uložit nádrž do prohlubně pro rezervu a ušetřit tak místo v zavazadlovém prostoru nebo pod autem. Cena LPG je 13,90Kč/litr.

 

CNG

je pro svou dostupnost a zvyšující se zásoby zemního plynu velmi perspektivní a ekologicky šetrným palivem. V České republice je charakterizován vysokou výhřevností a čistotou plynu. To vše zajišťuje dobrou regulaci spalovacího procesu, minimální kontaminaci spalin nežádoucími látkami a také nízkou kontaminaci motorového oleje cizorodými látkami. Nevýhodou je u CNG používání pouze válcových nádrží kvůli vysokému provoznímu tlaku kolem 250 Bar a s tím spojená i vyšší hmotnost i cena celé soupravy. Další drobnou nevýhodou je zatím slabá síť plnících stanic a tím nutnost častěji hledat plnící stanice a lépe si plánovat zamýšlené cesty. Cena CNG je 23,90Kč/kg a je možné jej přepočítat jako ekvivalent 1,5l standardního paliva. Přepočtená cena CNG na stojanech pak vychází na 15,90Kč/litr.

 

Ekologické výhody CNG/LPG

  • Výrazné snížení emisí pevných částic, oxidu dusíku, oxidu uhelnatého, oxidu uhličitého
  • V podstatě neměřitelná kouřivost
  • Díky minimálnímu počtu pevných částic ve výfukových plynech čistý motor, díky absolutní absenci karbonu a tím prodloužená životnost dílů jako EGR ventil, ventily, turba atd…
  • Absence aditiv a karcinogenních látek
  • Nulové ztráty paliva při tankování
  • Nulová kontaminace okolí při úniku paliva

Věděli jste, že CNG je v současné době plnohodnotná alternativa i pro městkou hromadnou dopravu? A jak jsem na tom Vy? Zeptejte se na možnosti přestavby Vašeho vozu na LPG/CNG.

Foto: BRC Research and Development Center.

Další články